Sisäisen rauhan syyskuun tulokset

Sisäiseen rauhaan keskittyminen stressin sijaan on tehnyt hyvää. Olen huomannut useita merkittäviä positiivisia muutoksia. Tässä niistä muutamia.

Uni. Kuukausi sitten olin nukkunut huonosti monta viikkoa. Heräsin aina viiden aikaan aamulla, enkä saanut enää unta, tai sitten nukahdin ja heräsin ihan liian myöhään. Unenlaatuni parani kuukauden aikana. Herään vieläkin usein aika aikaisin, mutta en täysin, vaan olen puoliunessa ja nukahdan helpommin uudelleen. Menen vieläkin usein liian myöhään nukkumaan, ja siihen voisin kiinnittää jatkossa vähän enemmän huomiota.

Suorittaminen. Syyskuun alussa työ, vaikka ihanaa onkin, tuntui kokolailla suorittamiselta. Minusta tuntui, että olen hirveästi aikataulusta jäljessä. Katkeileva nettiyhteys piti huolta siitä, että työt etenivät hitaasti. Siitä syntyi lisää stressiä ja lisää suorittamista. Suorittaminen levisi muillekin elämänalueille. Nyt tilanne on toinen. Joskus eksyn suorittamisen puolelle, kun pitkän päivän jälkeen käyn ylikierroksilla. Huomaan kuitenkin mitä teen ja pystyn laittamaan itseni aisoihin. Työnteko sen sijaan on jälleen tosi kivaa. Minulla on voimia ja tahtoa viedä asioita eteenpäin. Olen läsnä siinä mitä teen ja annan sille itsestäni sen sijaan, että yrittäisin saada sen tehtyä mahdollisimman nopeasti.

Parhaat stressinhoitovälineet. Nyt tuli taas testattua ja palautettu mieleen, mitkä asiat auttavat minua vapautumaan stressistä kaikkein parhaiten. Hyviä stressinhoitovälineitä on moniakin, mutta mainittakoon tässä kolme, jotka sopivat erityisen hyvin juuri minulle.

1) Metsä. Metsä rauhoittaa. Niin yksinkertaista se on, ja olen todennut saman asian monia kertoja viime vuosien aikana. Silti unohdan sen aina välillä. Pari vuotta sitten, kun metsää ei ollut ihan vieressä, totesin että pari kunnon metsälenkkiä viikossa auttaa minua pysymään tasapainossa. Nyt, kun metsä alkaa takapihalta ja ilmatkin ovat olleet hienoja, ei ole mitään syytä, miksi en kävisi metsässä vieläkin useammin.

2) Jooga. Viime viikon torstaina kävin muutaman kuukauden tauon jälkeen puolentoistatunnin avomieheni pitämässä Integral joogassa. Kylläpä tuli tasapainoinen ja hyvä olo sekä kehoon että mieleen. Vinkki: Jos sinä asut Tampereella ja olet kiinnostunut rentouttavasta ja tasapainottavasta joogatunnista, lokakuun ajan saat 5 kerran sarjakortin 35 eurolla. Lisätietoja osoitteessa www.omajooga.com.

3) Hikiliikunta. Olin harrastanut vuosien ajan lähinnä rauhallista kävelyä metsässä, kun silloinen poikaystäväni, nykyinen avomieheni houkutteli minut sählyyn. En oikein tiennyt mitä odottaa mennessäni paikalle ensimmäistä kertaa. Ainakaan en osannut odottaa, että tykkäisin sählystä niin paljon, ja että olisin vieläpä hyvä siinä. Puolentoista-kahden tunnin sählyvuorolla unohtaa kaiken muun, saa kokea monia pieniä onnistumisen ja ilon hetkiä, ja jälkeenpäin on mahtavat olo fyysisesti ja psyykkisesti.

Rohkeus. Kuunnellessani kuukauden aikana itseäni huomasin todellisen syyn stressilleni. Halusin laajentaa toimintaani ja tunsin oloni turvattomaksi tuntemattoman edessä. Jo tämän tiedostaminen oli valtavan tärkeä asia, joka on ehdottomasti saanut aikaan suurimman muutoksen. Konkreettisesti tämä näkyy siinä, että loin itselleni mahdollisuuden pitää seuraava ilmainen Ystäviksi rahan kanssa -nettikurssi yhteistyössä kuudesaisti.net-sivuston kanssa. Jos en olisi tunnistanut turvattomuudentunnettani, en olisi luultavasti saanut koko ideaa, enkä varmasti olisi uskaltanut tarttua siihen ja ehdottaa yhteistyötä. Lue Kuudennen Aistin kirjoittama artikkeli.

Unelma

Minun unelmani on tärkeä.
Se on yhtä tärkeä kuin kaikkien muidenkin unelmat.
Sillä on yhtä suuri oikeus olla olemassa.
Sama Elämä, joka toteuttaa toisten unelmia, näkee
minun syvimmät toiveeni ja pyrkii toteuttamaan ne.

Annan unelmalleni luvan tulla todeksi, saada
muodon näkyvässä maailmassa.
Mahdollisuuden siemen, joka on aina ollut sisälläni,
saa nyt kasvaa ja puhjeta kauneimmaksi
kuviteltavissa olevaksi kukaksi.

Pidän puhtaanvalkoista kukkaa kämmenelläni ja
näen, kuinka se siunaa kaikkia joita se koskettaa.
Kuvittelin, että tämä on Elämän lahja minulle, mutta
se onkin minun lahjani Elämälle.

- Inna Thil

Tuntemattomaan astuminen

Minä sitten rakastan tuoretta avomiestäni. Ja sitä, mitä asiat loksahtavat paikoilleen. Olen päättänyt luoda sisäistä rauhaa ja levollisuutta, ja elämä tuo eteeni asioita, jotka auttavat minua rentoutumaan.

Järjestin tänään laatikoita ja tavaroita muuton jäljiltä, ja yhdestä laatikosta löytyi kannettava cd-soitin. Stereoissamme on cd-soitin rikki, joten musiikinkuuntelu on jäänyt vähiin.

Mutta löytyi cd-soitin. Lounaan jälkeen mietiskelin ääneen, että minun pitää keksiä sellaista tekemistä, jossa ei tarvitse käyttää päätä. Oli raskas olo päässä ja tietokoneella työskentely, lukeminen ym. aktiviteetit olisivat vain pahentaneet sitä.

- Ota se cd-soitin, mieheni sanoi. Ja minä otin. Kuuntelin levyjä, joita en ole kuunnellut vuosiin, ja hetken kuluttua alkoi laulattaa. Huomasin kehoni ja mieleni rentoutuvan ja uusiutuvan. Alkoi tulla jopa lievä inspiraatio, mikä on aina hyvä merkki.

Vaikka olen alkanut kokea taas entistä enemmän ja entistä syvempiä rentoutumisen hetkiä, ja nukunkin jo paremmin, aika paljon käyn vielä ylikierroksilla ja iskee suorittamisvimma.

Muistutan itseäni, että ne juontavat juurensa turvattomuudentunteesta.

Mutta mistä turvattomuudentunne sitten tulee? En minä ole jatkuvasti näin stressaantunut eli en tunne oloani jatkuvasti yhtä turvattomaksi.

Miettiessäni asiaa ymmärsin, että turvattomuudentunne liittyy haluuni laajentaa työtäni ja saattaa se entistä useamman ihmisen tietoisuuteen.

Minulle sanotaan usein, että olen rohkea ihminen. Ja niinhän minä olenkin. Rohkeutta ei voi kuitenkaan olla ilman pelkoa.

Jokainen askel, jonka olen ottanut työssäni, on pelottanut minua.

Ensimmäisen blogikirjoituksen julkaiseminen aiheutti lievän paniikkikohtauksen.

Ensimmäisen äänitteeen tekeminen ja julkaiseminen jännitti hirveästi, ensimmäisestä YouTube-videosta tai suorasta videolähetyksestä puhumattakaan.

Aloittaessani tämän työn loin ympärilleni turvan. Minua pelotti nähdyksi tuleminen. Kritiikin kohteeksi joutuminen. Hylätyksi ja torjutuksi tuleminen. Se, että en olisi riittävän hyvä. Mutta loin tietoisesti turvan pystyäkseni ottamaan tarvittavat askeleet.

Nyt, kun haluan laajentaa, huomaan luomani turvan rajat. Tein siitä liian pienen, ja nyt tunnen astuvani jälleen pelottavaan maailmaan.

Tällä kertaa luodessani turvaa varmistan, että turva on niin laaja ja vankkumaton, että se pitää sisällään kaiken.

Lisää tukea ja inspiraatiota oman elämäsi tietoiseen luomiseen Oman Elämäni Luoja -postituslistalla


Lääke turvattomuudentunteeseen

Toissailtana mennessäni nukkumaan minut valtasi syvä levollisuudentunne. Mistä se oikein tuli, ihmettelin.

Yksi vastaus on asia, jota olen harjoitellut tiiviisti erityisesti viimeisen vuoden ajan. Itsensä rakastaminen.

Huomattuani, että stressini, suorittamisvimmani, täydellisyydentavoitteluni ja kontrollintarpeeni taustalla on turvattomuudentunne, kuvittelin, että vastaus tähän on luoda vastakkainen tunne, turvallisuus.

Yksi keskeisimmistä asioista, joita opetan työssäni, on tietoinen tunnetyöskentely. Yksi tietoisen tunnetyöskentelyn osa-alue on haluttujen tunteiden luominen silloin kun niitä tarvitsee. Manifestoijana tiedostan, että minun ei tarvitse odottaa, että jokin ulkopuolellani synnyttää minussa tietyn tunteen. Sen sijaan olen opetellut luomaan haluamani tunteet itse.

Jokin sisälläni ohjasi minua kuitenkin erilaiseen työskentelyyn kuin olin kuvitellut. Tuli oivallus, että lääke turvattomuudentunteeseen on itseni rakastaminen vieläkin täydemmin ja kokonaisvaltaisemmin kuin tähän asti.

Ymmärsin, että hyvin pitkälti turvattomuudentunteeni liittyy pelkoon, että jos jotain pahaa tai ikävää tapahtuu, en selviä siitä.

Ajattelin pahimpia pelkojani ja mietin, mitä tapahtuisi, jos ne toteutuisivat. Päätin, että jos se ja se tapahtuisi, rakastaisin itseäni silti.

Se toimi. En tuntenut oloani enää niin turvattomaksi. Sen sijaan tuli levollisuus. Muistutin itseäni useaan otteeseen päätöksestäni. Haluan, että se menee syvälle olemukseni ytimeen asti.

Tapahtui mitä tahansa, minä rakastan itseäni.

Itsensä rakastaminen ei ole ehkä looginen lääke turvattomuudentunteeseen. Se ei tule mieleen aivan ensimmäisenä. Itsensä rakastamisessa, niin kuin rakkaudessa yleensä, on kuitenkin voimaa. Tässäkin tapauksessa rakkaus koskettaa jotain asiaa taiallaan ja muuttaa sen.

En väitä, että en tuntisi oloani enää ollenkaan turvattomaksi, että en stressaisi tai haluaisi kontrolloida asioita.

Mutta saadessani itseni kiinni stressaamisesta, kontrolloinnista, suorittamisesta tai täydellisyydentavoittelusta muistan mistä ne juontuvat, ja silloin luon itseeni jälleen rakkauden tunteen.

Muutokset tapahtuvat sisälläni nopeasti, koska olen harjoitellut näitä asioita pitkän aikaa. Henkisen tieni alkutaipaleella en pystynyt muuttamaan asioita näin nopeasti. Harjoittelu tekee mestarin.

Tietenkin oikeiden välineiden löytäminen on myös tärkeää.

Itsensä rakastaminen. Mikä voisi olla parempaa kuin tämä?

Lisää tukea ja inspiraatiota oman elämäsi tietoiseen luomiseen Oman Elämäni Luoja -postituslistalla


Turvattomuudentunne

WP_20140901_003Viime viikolla oivalsin, että stressini johtuu pohjimmiltaan turvattomuudentunteesta.

Olen tutkaillut sen jälkeen tätä tunnetta, ja huomannut seuraavaa:

1) Stressin lisäksi suorittaminen johtuu minulla turvattomuudentunteesta. Stressi ja suorittaminen kulkevatkin usein käsi kädessä. Tarve saada kaikki tehtyä, vaikeus pysähtyä lepäämään tai rentoutumaan. Tällaiset asiat liittyvät suorittamiseen. Niin kuin myös kyvyttömyys nauttia siitä mitä tekee tai on saanut valmiiksi. Mieli askartelee vain tekemättömien asioiden kimpussa.

2) Täydellisyydentavoittelu juontuu myös turvattomuudentunteesta. Syvällä sisälläni, alitajunnassani, minulla on tunne, että kaikki on minusta kiinni. Jos pidän asiat järjestyksessä enkä mokaa mitään, hyvät asiat säilyvät. Mutta jos teen yhdenkin virheen tai lakkaan pitämästä asioita järjestyksessä, menetän jotain itselleni tärkeää.

Tämä oli uusi oivallus, en ollut tiedostanut sitä itsestäni.

3) Kolmanneksi vielä kontrolloinnin tarve. Tarve hallita kaikkea, sellaisiakin asioita, jotka eivät ole minun hallinnassani. Tulee yhtä lailla turvattomuudentunteesta. Tämän sisäisen uskomuksen mukaan on ylipäätään mahdollista pitää kaikki järjestyksessä. Se luo pohjan sisäiselle täydellisyydentavoittelijalleni. Sitäkään en ollut tiedostanut itsessäni, miten iso tarve minulla on kontrolloida asioita.

Nämä ovat isoja oivalluksia. Näiden kanssa eteenpäin. Minusta tuntuu, että tiedostettuani kaiken tämän turvattomuudentunne ei ole enää yhtä syvä ja kokonaisvaltainen. Se alkaa saada muodon.

Ensimmäinen reaktioni, vieläkin, vaikka puhun paljon itsensä rakastamisesta ja täydellisestä hyväksymisestä, oli hankkiutua eroon näistä asioista itsessäni. Suorittajasta, perfektionistista, kontrollifriikistä. Ystäväni ja valmentajani Jaana Mikkonen muistutti kuitenkin, että voin rakastaa niitäkin puolia itsessäni. – Haluatko sinä, että sinua rakastetaan, vaikka sinulla onkin tarve kontrolloida asioita? hän kysyi, ja jokin liikahti sisäläni.

Totta kai halusin. Ja haluan edelleen. Ei ole mitään syytä, miksi en voisi rakastaa itseäni suorittamisesta, perfektionismista ja kontrollintarpeesta huolimatta. Niiden kanssa. Rakastaa itseäni kokonaisena. Juuri sellaisena kuin olen.

Lisää tukea ja inspiraatiota oman elämäsi tietoiseen luomiseen Oman Elämäni Luoja -postituslistalla